Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Nu a fost introdusa o sursa
Iordache Marin
659
Un nou regulament european, așteptat să fie emis în luna septembrie, ar putea duce la retragerea de pe piață a unor cantități semnificative de ulei de măsline grecesc. Reglementarea va stabili limite stricte pentru hidrocarburile aromatice provenite din uleiuri de parafină, ceea ce ar putea afecta producătorii de ulei de măsline din Grecia, relatează Kathimerini citat de Rador Radio România.
Asociația Fabricilor Grecești de Ulei de Măsline Standardizat (SEVITEL) și Organizația Națională Interprofesională a Uleiului de Măsline (EDOE) au cerut Ministerului pentru Dezvoltarea Agricolă din Grecia să informeze producătorii despre noile cerințe și să renunțe la practicile care favorizează prezența hidrocarburilor aromatice în uleiul de măsline. Giorgos Oikonomou, directorul general al SEVITEL, avertizează că uleiul de măsline care conține aceste substanțe nu va mai fi considerat comestibil. Producătorii vor fi nevoiți să vândă astfel de uleiuri ca biodiesel, la un preț mult mai mic, de aproximativ 0,80 euro pe litru, comparativ cu prețul de 8 euro pe litru pentru uleiul de calitate.
Noul regulament, planificat să fie publicat în septembrie, va viza nu doar uleiul de măsline, ci și alte tipuri de uleiuri, inclusiv uleiul de floarea-soarelui, și alte substanțe grase folosite în alimentație. Un grup de lucru format din reprezentanți ai Greciei, Italiei, Spaniei, Portugaliei și României a cerut amânarea aplicării regulamentului până în 2028, dar nu este sigur dacă această solicitare va fi acceptată.
Hidrocarburile aromatice ajung în uleiul de măsline din sudul Peloponezului din cauza practicilor de recoltare. Tăierea pomilor de măslini se face adesea cu drujbe care folosesc lubrifianți, iar reziduuri de lubrifiant pot contamina uleiul. În plus, sacii de iută folosiți pentru transportul măslinelor pot fi impregnați cu substanțe chimice pentru a deveni mai durabili și impermeabili, care pot, de asemenea, să ajungă în ulei.
Pentru a rezolva această problemă, este necesară o colaborare strânsă între Ministerul pentru Dezvoltare Agricolă și Alimentație din Grecia, Autoritatea Elenă pentru Alimentație și Laboratorul pentru analize chimice al statului. Se sugerează crearea unui front comun cu alte țări producătoare de măsline pentru a solicita studii suplimentare și stabilirea unor limite admisibile mai raționale pentru prezența hidrocarburilor aromatice în uleiul de măsline.