Evacuări din Liban pe Fondul Tensiunilor Crescânde
Situația din Liban devine din ce în ce mai alarmantă, determinând mai multe țări să își evacueze cetățenii. Israelul a intensificat acțiunile militare în sudul Libanului, îndreptându-se împotriva infrastructurii Hezbollah, pe care oficialii israelieni o consideră o „amenințare imediată” pentru comunitățile din nordul Israelului. În acest context, Hezbollah a negat intrarea trupelor israeliene în Liban, generând o și mai mare tensiune în regiune. Ministerul Afacerilor Externe din România a recomandat celor 1.136 de români și familiilor lor care se află în Liban să părăsească imediat țara, având în vedere deteriorarea rapidă a situației de securitate.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că Hezbollah plănuia un asalt similar celui din 7 octombrie, folosind satele din apropierea graniței ca „baze de pregătire”. Potrivit acestuia, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descoperit depozite de armament, hărți și tuneluri subterane care duceau spre teritoriul israelian. Această operațiune ar fi fost denumită „Cucerirea Galileii”. Hagari a subliniat: „Nu vom permite ca ziua de 7 octombrie să se repete la niciuna dintre frontierele noastre”.
Pentru a contracara amenințările, armata israeliană a solicitat localnicilor din peste 20 de sate din sudul Libanului să se refugieze la nord de râul Litani. Grupuri mici de comandouri israeliene, însoțite de suport aerian, au intrat în Liban în dimineața zilei respective, acționând în zone situate la nord de orașele israeliene Metula, Kfar Giladi și Misgav Am. Această invazie terestră a fost acompaniată de bombardamente cu proiectile de artilerie din partea Israelului. Hagari a adăugat că IDF a efectuat și o „lovitură precisă” în Beirut, dar fără a oferi detalii suplimentare.
Această operațiune terestră a venit după două săptămâni de atacuri intense din Liban, în care Ministerul libanez al Sănătății a raportat sute de victime. Israelul pare să încerce să forțeze o încheiere a conflictului cu Hezbollah, care a izbucnit concomitent cu războiul din Gaza împotriva Hamas, ambele grupări fiind susținute de Iran.
În acest climat de instabilitate, un înalt oficial al Casei Albe a avertizat că există „indicii” că Iranul se pregătește să „lanseze un atac iminent cu rachete balistice împotriva Israelului”. Deși purtătorul de cuvânt al IDF a menționat că nu a fost detectată nicio lansare, tensiunile dintre cele două țări continuă să se amplifice, lăsând întreaga regiune într-o stare de incertitudine.