Iranul Lansează un Atac cu Rachete asupra Israelului: Detalii și Reacții
În seara zilei de 1 octombrie 2024, Iranul a desfășurat un atac masiv cu rachete asupra Israelului, provocând un val de panică în rândul populației. Alertele de urgență au fost trimise pe telefoanele mobile ale cetățenilor, îndemnându-i să se adăpostească în buncăre. Atacul a fost lansat în jurul orei 20:00, iar în termen de aproximativ douăzeci de minute, Iranul a revendicat responsabilitatea, afirmând că acțiunea sa a fost o „represalie pentru uciderea liderilor Hezbollah”.
În urma acestei agresiuni, Israelul a decis să închidă spațiul aerian, iar cetățenii au fost sfătuiți să rămână în zone protejate. De-a lungul atacului, care a durat aproape o oră, au fost raportate sute de rachete lansate din Iran către teritoriul israelian. La scurt timp după finalizarea atacului, în jurul orei 21:00, autoritățile israeliene au anunțat că atacul s-a încheiat, iar spațiul aerian a fost redeschis.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a comunicat că nu au fost înregistrate răniți la sol în timpul atacului, în ciuda numărului considerabil de rachete, estimat la aproximativ 200. El a asigurat populația că, pentru moment, nu mai există o amenințare iminentă din partea Iranului, dar a subliniat că Israelul rămâne în alertă și pregătit pentru orice eventualitate.
Pe parcursul evenimentului, atât mass-media, cât și martorii au relatat despre momentele de panică resimțite în Israel. Jurnalista BBC din Ierusalim a descris cum echipa sa și-a căutat adăpost în buncăr, însoțiți de alți locuitori, în timp ce sirenele răsunau și exploziile erau frecvente, rachetele fiind interceptate de sistemul de apărare Iron Dome. „Toți am primit mesaje pe telefoanele noastre când Israelul a detectat lansările, care ne sfătuiau să intrăm imediat într-o zonă protejată și să rămânem acolo până la noi ordine”, a relatat corespondentul.
La momentul atacului, autoritățile israeliene au anunțat mobilizarea a 13.000 de echipe de urgență, pregătite să intervină în întreaga țară. Această mobilizare a venit ca răspuns la intensificarea amenințărilor din partea Iranului, care a confirmat că atacul a fost o reacție la uciderea liderului Hezbollah și a altor figuri importante din rândul grupărilor afiliate.
Iranul, prin intermediul Gărzii Revoluționare, a afirmat că atacurile reprezintă represalii pentru uciderea liderilor săi proxi, inclusiv liderul Hamas, Ismail Haniyeh, și liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a fost omorât în Liban. La începutul atacului, autoritățile din Israel au raportat că au închis și cursele aeriene către și dinspre țară, în încercarea de a preveni orice potențiale atacuri suplimentare.
Această escaladare a tensiunilor dintre Iran și Israel a fost anticipată de mulți analiști, având în vedere contextul geopolitic din regiune și acțiunile recente ale ambelor părți. Chiar dacă atacul a fost gestionat eficient de către forțele de apărare israeliene, el subliniază complexitatea și volatilitatea situației din Orientul Mijlociu, unde fiecare acțiune poate avea consecințe imediate și de amploare.