Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Nu a fost introdusa o sursa
Iordache Marin
563
Iubitorii de artă și meșteșuguri sunt așteptați cu brațele deschise la Festivalul de arte și bucurii Zestrea, care va avea loc la Conacul Zăgujeni. Această manifestare se prezintă ca o expoziție în aer liber, reunind meșteșugari și artizani din întreaga țară, care își vor expune cu mândrie creațiile din lemn, lut, pănuși, dar și minunate obiecte textile sau icoane pictate pe sticlă.
Festivalul oferă ocazia de a descoperi tradiții și îndeletniciri vechi, transmise de la o generație la alta. Meșterii prezenți la eveniment au învățat arta lor de la părinți sau bunici, păstrând vie astfel o moștenire culturală valoroasă.
Printre participanți se numără Monica și Radu Dincă, care creează lucrări religioase și decorative din sticlă în atelierul lor din București. Aceștia reînvie tradiții prin tehnici speciale, realizând vitralii de diverse dimensiuni și pictând pe sticlă cu ajutorul tehnicii tradiționale de tempera. Icoanele lor sunt inspirate din izvoadele icoanei țărănești și sunt înfrumusețate cu rame din lemn, patinate cu ceară de albine.
De asemenea, Julianna Balint va aduce podoabele sale realizate manual, oferind în același timp ateliere interactive pentru cei mici. Liliana Ghilvacs, o promotoare a culturii populare autentice, va expune obiecte unice din ceramică, decorate cu simboluri inspirate din natură.
Maria Brete, cu lucrările sale denumite „Zorele Colorate”, oferă bijuterii și accesorii tradiționale unice, îmbogățite cu motive cusute manual. Amintirile din copilărie, petrecute la șezători alături de mama sa, i-au insuflat inspirația de a învăța meșteșugul de la femeile din comunitatea sa.
Rodica Sabadîș, meșter din Țara Chioarului, aduce la festival podoabe și cusături tradiționale inspirate din regiunea Maramureș. Lucrările sale sunt pline de simboluri, inclusiv motive florale și elemente cosmice, precum luna și stelele, dar și reprezentări antropomorfe și zoomorfe, ce readuc la viață tradiții uitate.
Familia Mirescu, recent implicată în cultivarea lavandei, va prezenta produsele obținute, continuând să dezvolte această pasiune odată cu pensionarea. Festivalul Zestrea promite a fi o adevărată sărbătoare a meșteșugurilor tradiționale, oferind vizitatorilor o oportunitate de a aprecia arta și cultura populară românească.