Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Nu a fost introdusa o sursa
Iordache Marin
529
Deși nu putem simți rotația Pământului, răsăritul și apusul ne reamintesc zilnic că planeta noastră este în mișcare constantă. Însă, în ce sens se rotește Pământul și celelalte planete?
Răspunsul este legat de formarea Sistemului Solar, acum aproximativ 4,6 miliarde de ani. Un nor enorm de gaz și praf s-a prăbușit, formând Soarele din centru și planetele din materialul rămas. Rotația inițială a acestui nor se păstrează și astăzi, un fenomen numit moment cinetic.
Pământul, alături de Soare și majoritatea planetelor (Mercur, Marte, Jupiter, Saturn și Neptun), se rotește în sens antiorar (sens invers acelor de ceasornic). Excepțiile sunt Venus și Uranus. Venus se rotește în sensul acelor de ceasornic, probabil din cauza atmosferei sale dense, iar Uranus se rotește pe o parte, posibil din cauza unei coliziuni cu un obiect masiv sau influenței unei foste luni.
Aceste rotații influențează semnificativ condițiile de pe fiecare planetă, de la lungimea zilelor la schimbările sezoniere. De exemplu, iernile pe Uranus durează 21 de ani din cauza înclinării sale extreme. Comparativ, înclinarea de 23 de grade a Pământului creează anotimpurile variate pe care le experimentăm.